Sightseeing

Bezienswaardigheden

Geen andere stedenbestemming biedt zo`n grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden en activiteiten, er is toch zeker voor ieder wat wils. Daarbij komt dat dit binnen onderling loopbereik ligt, eenmaal in het centrum is een auto vaak overbodig.

Als het u te doen doen is om de meest fantastische kunstcollecties, is Brugge zeker voor u. Als een `culturele overdosis` u daarintegen afschrikt, dan kan bijvoorbeeld een bezoek aan de Brugse artisanale bierbrouwerij of een ontspannende boottocht uitkomst bieden. Ook kinderen zijn verzekerd van een onvergetelijke paar dagen, iets dat zeker niet aan hun aandacht zal ontsnappen is Chocolade Museum "The Chocolate Story".

Hieronder een greep uit het aanbod van bezienswaardigheden die u tijdens een bezoek aan Brugge kan ontdekken.

`de Madonna` van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Dit wereldberoemde standbeeld kan permanent worden bezichtigd in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en was het eerste werk van Michelangelo dat Italië verliet.

Hoewel aanvankelijk bedoeld voor de kathedraal van Sienna, vond dit meesterwerk in 1506 - door de tussenkomst van twee Brugse handelaren - in Brugge een thuis. De kerk zelf is al even indrukwekkend, de bouw ervan begon eind 13e eeuw.

`De Brugse Reien`

Onmiskenbaar deel uitmakend van het Brugse uiterlijk karakter, volgen deze grachten deels de natuurlijke weg van het water.

Enkele muren van deze kanalen maakten zelfs al in 1128 deel uit van de verdedigingswerken van de stad Brugge. Vanuit verschillende plaatsen in de binnenstad kunt u  `inschepen`  voor een boottochtje op de reien. De ideale manier voor een blijvende eerste - of laatste - indruk van Brugge.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk heeft een toren van maar liefst 115 meter. 

Binnen in de kerk vindt u er veel kunstschatten terug: van schilderijen en houden beeldhouwwerk tot de 16de eeuwe praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. Ook beschilderde graftomben (13de en 14de eeuws) zijn er te vinden.

Zeker de moeite is het beeld van Michelangelo, Madonna met Kind. Dit beeld werd door de Brugse koopman Alexander Mouscron in 1514 aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk geschonken. Dit is het enige beeld van Michelangelo dat tijdens zijn leven Italië al verliet. 

Het Begijnhof van Brugge

Het Begijnhof werd in 1245 gesticht door de Gravin Van Vlaanderen. Deze charmant ogende huisjes zijn niettemin getuigen van een turbulent verleden.

De inwoners van het `Begijnhof` maakten deel uit van een mystieke religieuze beweging die teruggaat tot in de 13de eeuw. Vandaag is deze indrukwekkende plaats een Benidictijns klooster, die nog steeds de sereniteit uitstraalt van weleer.

Het Astridpark

Even uitblazen midden in het centrum van Brugge.

U bent op zoek naar rust en stilte in onze bruisende stad? Ook dat is mogelijk! Tussen het groen van het Astridpark vind je een vijver met een fontein, waar je in de zomer gezellig het laatste nieuwe boek uit je collectie kan lezen, kan schaken op een reuze speelbord of simpelweg een dutje kan doen. 

Extra kleur wordt in dit park voorzien door het prieel dat er in 1858 werd gebouwd. Dit kleurrijke exemplaar is gevormd naar een kiosk in Verviers. In 1995, na het terugvinden van ontwerpschetsen van kunstschilder Tulpinck, werd het prieel opnieuw in zijn originele kleuren geschilderd. 

Het Astridpark is elk jaar de achtergrond voor verschillende evenementen en festivals. Zo kan je er half augustus dansinitiaties volgens tijdens `Benenwerk` en ook het gratis zomerfestival Vama Veche speelt zich af in dit groen decor. 

Historische folklore aan de Rolweg.

Bewonder de eeuwenoude gebouwen langs één van Brugge`s meest charmante straatjes.

In het Folkloremuseum worden verschillende historische scènes heropgezet, waaronder een apotheek, een schoenmakersatelier en een herberg. Ook het geboortehuis van Guido Gezelle staat in deze straat. Deze bekende Vlaamse dichter uit de 19de eeuw woonde en werkte steeds in Brugge.

Raversyde Anno 1464

De verdwenen vissersnederzetting Walraversijde is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen en één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen in Europa. In de vier gereconstrueerde vissershuizen maak je kennis met de bewoners van het middeleeuws dorp. 

Tijdens de wandeling kan je ook het huis van Prins Karel (1903 - 1983) bezoeken.

Meer informatie vindt u op www.raversyde.be 

UNESCO